субота, 20 червня 2020 р.

Літнє сонцестояння 2020

Зазвичай літнє сонцестояння відбувається 21 червня, а у високосні роки ця дата випадає на 20-те число першого літнього місяця.

Так, у 2020 році літнє сонцестояння відбудеться 20 червня о 21:44 за UTC. Але якщо рахувати за київським часом, то в Україні вже настане 21 червня, 00:44.

Тривалість найдовшого дня в році буде 17 годин і 33 хвилини. А найкоротша ніч триватиме менше 6,5 годин і складе всього чверть доби.

День літнього сонцестояння – це астрономічне явище, коли нахил осі обертання Землі щодо Сонця приймає своє мінімальне значення в році – 23,27 градуси. Це означає, що в цей час наша планета максимально розгортається своєю Північною півкулею на Сонце.

Чому день літнього сонцестояння отримав таку назву? Адже Сонце ні на хвилину не зупиняється в своєму русі. Насправді в цей день Сонце досягає максимально високої точки над земним обрієм, і тому здається, що воно на якийсь час начебто зависає в зеніті, стоїть на місці і нікуди не рухається.

З дня літнього сонцестояння в Північній півкулі починається літо за астрономічними годинами. Саме від цього дня світлий час доби починає поступово спадати, а ніч, навпаки, зростати. І так триватиме до самого дня зимового сонцестояння, 22 грудня.

Немає коментарів:

Дописати коментар