пʼятниця, 12 червня 2020 р.

Підтвердження теорії Эйнштейна

Вчені підтвердили правильність загальної теорії відносності Альберта Ейнштейна в найбільш екстремальних областях у Всесвіті. Про це повідомляє New Scientist.

За словами дослідників, перевірка ключового принципу загальної теорії відносності за допомогою трьох зірок показала, що всі об'єкти падають з однаковим прискоренням незалежно від їх складу.

Такий висновок узгоджується з наріжним каменем теорії Ейнштейна, відомим як принцип еквівалентності. Згідно з ним, будь-які два об'єкти в одному і тому ж гравітаційному полі повинні падати з однаковим прискоренням незалежно від їх маси або складу. Передбачається, що цей принцип продемонстрував ще Галілео Галілей, коли скинув з Пізанської вежі дві сфери різної маси.

Дослідник Гійом Воізін з Манчестерського університету у Великобританії і його колеги підтвердили цей принцип, дослідивши рух білої карликової зірки і пульсара, що обертаються навколо ще одного білого карлика.

"Це як Галілей скидав предмети з Пізанської вежі, але в набагато більшому масштабі. Це випробування того, що два об'єкти однаково реагують на третій", - говорить Воізін.

Однак в тесті була своєрідна хитрість. Згідно з деякими теоріями, пульсар повинен був вести себе інакше, ніж інші зірки, адже пульсари набагато масивніші й компактніші. Але, відстежуючи положення трьох зірок аж до наносекунди, команда вчених дійшла висновку, що перший білий карлик і пульсар прискорюються в напрямку другого білого карлика з однаковою швидкістю, що й підтверджує загальну теорію відносності.

Немає коментарів:

Дописати коментар