неділя, 17 травня 2020 р.

Місячне затемнення, що здивували світ

Нове дослідження провела наукова група на чолі з палеокліматології Женевського університету Себастьяном Гійє. Учений з'ясував причини дивного місячного затемнення в 1110 році. За даними космічного агентства NASA, в Європі сталося сім місячних затемнень в період з 1100 по 1120 роки. Але рівно по середині цього тимчасового інтервалу люди часів Середньовіччя стали свідками «найтемнішого Місяця».

«На п'яту ніч травні зійшла яскраво сяюча Місяць, а потім його світло поступово зменшилася, а як тільки настала ніч, він повністю зник, ні світла, ні кулі - нічого не було видно», - йдеться в «Хроніці Петерборо». 

Йдеться про англійську літопис, яка зараз є в оцифрованному вигляді. З'ясувати причини темного затемнення вдалося завдяки вивченню крижаних кернів. У зразках, взятих у Гренландії, були виявлені сліди аерозолі сірки, що виникає при виверженні вулканів. Як припускає Гійє, частки сірки досягли стратосфери, утворили хмару, яке закрило небо на довгий час.

Раніше багато вчених вважали, що сліди сірки в гренландських льодах - це наслідок виверження ісландського вулкана Гекла, що стався в 1104 році. У середньовіччі цей вулкан називали «воротами в пекло».

Немає коментарів:

Дописати коментар