неділя, 31 травня 2020 р.

Crew Dragon у космомосі, мої вітання!

Отже, злетіли.

І все лише починається.

12 хвилин знадобилось РН Falcon9, для виводу космічного корабля Crew Dragon на низьку опорну орбіту (НОО), або Initial orbit, або ж Parking orbit. 

На першій світлині показаний момент ДО відділення космічної капсули від другої ступені, (11 хвилин і 40 секунд). Це момент, коли зв‘язка сягнула стабільної орбіти. 

Невдовзі відбудеться роз‘єднання (deploy) і Baby Dragon вирветься з пазурів Falcon9.

Після чого його швидкість буде стабільно дорівнювати 7,9 км/с, а висота вар’юватись від 198 до 204 кілометрів. Таким чином траєкторія буде являти собою еліпс, а період обертання приблизно від 88 до 89 хвилин.

На цій орбіті інженери мають здійснити ряд технічних перевірок (для цього був спеціяльно створений check list). Зокрема перевірять тиск палива, електроживлення, проведуть діагностику авіоніки і зв‘язку.

Після цього розпочнеться підйом на підхідну орбіту до МКС. Це буде довгий шлях, протягом котрого ЦУП у Ґоторні слідкуватиме і за автоматичним режимом слідування за траєкторією, і за ручним. Астронавти і ground control мають відчути, як рухається корабель, бо на симуляторах, це одне, а наживо - ... має бути так само :)))

Маршрут Baby Dragon показано на світлині номер три.

Після того, як корабель прийде на підхідну, траєкторію (проходить у 2,5 кілометрах паралельно траєкторії МКС), автоматика підведе капсулу до точки waypoint 0, котра знаходиться у 400 метрах до МКС. З цієї точки автоматика оцінить поточне положення, і зі швидкістю RATE 1,2 m/s, пересуне корабель у точку waypoint 1, котра знаходиться у 220 метрах од порту Harmony - кінцевої точки першої частини подорожі. 

Ця точка знаходиться на межі так званої «keep out sphere», тобто зони, у якій можливий лише один маневр - стиковка. 

І саме з цієї точки, ви, дорогі мої читачі, намагались пристикувати Baby Dragon до матінки ISS (МКС). Тільки наживо, звісно, цього зараз ніхто не робитиме. 

З waypoint 1 до waypoint 2 - рівно 200 метрів (од waypoint 2 до МКС - 20). Там швидкість коливатиметься від 0,7 до 0,5 m/s. (помалу, помалу)

І, нарешті, на останніх п‘яти метрах, трастери Baby Dragon дадуть зворотній імпульс на -0,2 м/с, щоб погасити швидкість і не вдарити кораблем об станцію. 

Ну а поки 19-годинна подорож триває, і ви спробуйте пристикуватись: https://iss-sim.spacex.com (усі рекомендації тут: (https://www.facebook.com/100000243415384/posts/3999816056703135/?d=n)

Стиковка, нагадаю, відбудеться 31 травня о 10:20~29 AM EDT (у Києві буде 17:20)

Не пропустіть.

Немає коментарів:

Дописати коментар